Finlandiya'dan yeni bir araştırma, günlük hayatta tüketilen gıdalardaki yüksek tuz miktarının obezite riskini dramatik şekilde artırdığını ortaya koydu. Avrupa Obezite Kongresi'nde (ECO 2025) sunulacak çalışma, özellikle kadınlarda obezite ve karın bölgesi yağlanması riskini önemli ölçüde yükselttiğini gösteriyor. Araştırmayı, Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü'nden Annika Santalahti ve ekibi yürüttü. Çalışmada, tuz tüketimi ile obezite arasında güçlü bir bağlantı bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği günlük 5 gram tuz sınırının, kadınlarda neredeyse iki kat, erkeklerde ise üç katı aşıldığı tespit edildi. Bu yüksek tuz tüketiminin, sadece sağlıksız gıdalardan değil, işlenmiş etler, ekmek ve peynir gibi günlük yiyeceklerden de kaynaklandığı belirtildi. Çalışma, bireysel önlemlerin yetersiz olduğunu, gıda sektörüyle iş birliği içinde toplumsal düzeyde değişikliklerin gerekli olduğunu vurguluyor.
Fazla Tuz, Obezite Riskini Katlıyor!

İçindekiler
Finlandiya'dan yeni bir araştırma, günlük hayatta tüketilen gıdalardaki yüksek tuz miktarının obezite riskini dramatik şekilde artırdığını ortaya koydu. Avrupa Obezite Kongresi'nde (ECO 2025) sunulacak çalışma, özellikle kadınlarda obezite ve karın bölgesi yağlanması riskini önemli ölçüde yükselttiğini gösteriyor. Araştırmayı, Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü'nden Annika Santalahti ve ekibi yürüttü. Çalışmada, tuz tüketimi ile obezite arasında güçlü bir bağlantı bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği günlük 5 gram tuz sınırının, kadınlarda neredeyse iki kat, erkeklerde ise üç katı aşıldığı tespit edildi. Bu yüksek tuz tüketiminin, sadece sağlıksız gıdalardan değil, işlenmiş etler, ekmek ve peynir gibi günlük yiyeceklerden de kaynaklandığı belirtildi. Çalışma, bireysel önlemlerin yetersiz olduğunu, gıda sektörüyle iş birliği içinde toplumsal düzeyde değişikliklerin gerekli olduğunu vurguluyor.